Legtöbbször, ha valaki meghallja a szarvasgomba szót, rögtön egy féle gombára gondol, mint mondjuk a vargánya. A szarvasgomba egy gyűjtőnév, melynek számos alfaja van. Ezek közül egyik sem mérgező, de viszonylag kevés értékesíthető a gasztronómiában. Értelemszerűen a különböző fajtáknak más és más a termési időszaka, a gazdanövénye, a kinézete és íze. A termési időszak nagyban függ az időjárástól és minden szezon egyedi ilyen szempontból.

Fekete szarvasgomba fajták:

Az első a nyári szarvasgomba, latin nevén a Tuber Aestivum Vitt. Ez a legelterjedtebb fajta Európában. Termési időszaka májustól szeptemberig tart, de függ a helyi klímától és az adott évszaktól. Természetesen, ha nagyon hamar kezdődik a nyár, akkor ennek a gombának a szezonja is hamarabb indul. Ízében nem annyira intenzív, mint a többi fajta, hamar romlik, viszont nagy mennyiségekben tud teremni. A termőtest nagy méreteket tud elérni, nem ritka a 300-400 grammos sem.

Időben a burgundiai szarvasgomba következik, azaz a Tuber Uncinatum. Időben van átfedés, mert a gomba augusztusban nem tűnik el, hanem fokozatosan leváltja a nyárit. Kinézetre hasonló, viszont nem annyira rücskös. A belseje már picit sötétebb, illatban és ízre erősebb, mint kistestvére.

A téli szarvasgomba (Tuber Brumale) októberben kezd megjelenni egészen decemberig. A nálunk termő fekete szarvasgomba fajták közül ez a legízletesebb, a leggazdagabb. Méretre kisebb, a belseje pedig sötétebb.

A nagyspórás szarvasgomba (Tuber Macrosporum) igazi különlegesség. Nekem ez a személyes kedvencem, viszont megosztó. Vannak olyan kereskedők, akik kifejezettem keresik ezt, mások meg simán kidobják.

Fehér szarvasgomba fajták:

A périgord-i szarvasgomba néven említett Tuber Melanosporum hazánkban nem terem. Illatban igazán egyedi. Erősségében átmenetet képez a fekete és a fehér fajták között. Ritkasága miatt ez a legértékesebb a fekete fajták közül. Novembertől februárig van a termési periódusa.

Nyári és téli szarvasgomba

Forrás: www.austriantruffle.com

A fehér szarvasgombák közül a legfontosabb az isztriai szarvasgomba (Tuber Magnatum Pico), a királynő. Ő a fűszerek, a szarvasgombák csúcsa. Illata semmihez sem hasonlítható. Mikor a kutya jelez egy gombát, akkor a szedő nagyon egyszerűen meg tudja állapítani, hogy tényleg van-e ott. Fog egy marék földet a gödörből, amit a kutya ásott, és ha érződik rajta a gomba illata, akkor érdemes tovább keresni.

A késői fehér szarvasgomba, azaz a Tuber Albidum Pico, a Magnatum kistestvére. Termési időszaka januártól áprilisig terjed. Illata kellemes, de nem annyira erős, mint a királynőé. Méretben is kisebb.

Utolsóként pedig egy igazi különlegességet mutatnék be, a homoki szarvasgombát (Terfezia terfezoides). Ez az egyetlen édes ízű fajta, épp ezért főként desszertekhez használják. Termési időszaka augusztustól novemberig terjed.

Ahogy láttuk, egész évben terem szarvasgomba, viszont a fajták váltják egymást. Szinte mindegyik fajta más-más talajt, időjárást és fákat szeret, tehát nem adják könnyen magukat. Talán épp ezért is ennyire izgalmas ez a világ. Keressétek ezeket a fajtákat a webshopunkban!